Εξάρχεια και ναρκωτικά

Σε αφιέρωμα στο περιοδικό Εψιλον της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (1.8.10) ο Δ. Αγγελίδης αναφέρεται στις προσπάθειες των κατοίκων της αθηναϊκής πλατείας Εξαρχείων να εμποδίσουν τη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή αλλά και στο ρόλο της Αστυνομίας, η οποία εικάζεται ότι ευνοεί τη διακίνηση ναρκωτικών.

Αποσπάσματα:

Οι συγκρούσεις με επίκεντρο τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια έχουν μακρά ιστορία. Η πρέζα εμφανίστηκε στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κι άνθισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στη μεταπολίτευση, τα Εξάρχεια, με την έντονη παρουσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου και την εξάπλωση της αντικουλτούρας της αμφισβήτησης, τραβούσαν τους εμπόρους. Ο ρόλος της αστυνομίας θεωρήθηκε ύποπτος από νωρίς. Το σύνθημα «οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη» γράφτηκε στους τοίχους των Εξαρχείων στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Σε πρώτη φάση η αστυνομία θεώρησε μεγαλύτερο πρόβλημα την ανάπτυξη της αναρχίας σε σχέση με την πρέζα, γι’ αυτό και έκανε τα στραβά μάτια ή προωθούσε την πρέζα από άλλες πλατείες εδώ», λέει ο Νώντας Σκυφτούλης. «Ιστορικά, υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ αναρχίας και πρέζας, μιας και είχαμε το ίδιο τάργκετ γκρουπ στη νεολαία. Και ο χώρος μας είχε μεγάλες απώλειες από την πρέζα».

Τον Νοέμβριο του 1987, αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με διακινητές ναρκωτικών και δημοσιοποίησαν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε συλλήψεις η αστυνομία.

Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία που είχε γράψει σε παλιό του άρθρο ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης: το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε σε ομάδα πολεοδόμων να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα ανάπλασης των Εξαρχείων, με πεζοδρομήσεις και κίνητρα για ανάπτυξη της κατοικίας και ήπιες παρεμβάσεις. Μια μέρα πριν την ανακοίνωση του σχεδίου, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην πλατεία και ακολούθησε χάος, ακυρώνοντας στην πράξη την εξαγγελία του προγράμματος. Οπως αναφέρει το άρθρο, ο επικεφαλής της ομάδας πολεοδόμων κ. Τσαγκαράτος αποκάλυψε ότι ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. του είπε πως η επέμβαση έγινε διότι η αστυνομία χρειαζόταν τα «πρεζάκια» και τα «βαποράκια» ως πηγές πληροφόρησης και δεν διακινδύνευε να τα χάσει «με πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s