Η μετατροπή της Ευρώπης σε τρίτο κόσμο αρχίζει από την Ελλάδα

Αυτός είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου του Γάλλου πανεπιστημιακού B. Conte. Αποσπάσματα:

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα επιτίθεται στον αδύναμο κρίκο (την υπερχρεωμένη Ελλάδα) ώστε να δοκιμάσει τη συνοχή ολόκληρης της αλυσίδας. Το επόμενο βήμα θα είναι η κερδοσκοπία κατά άλλων χωρών ώστε να επιτευχθούν τεράστια κέρδη.

Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει τις τριτοκοσμικές χώρες στη δεκαετία του ’80, οι οποίες «βοηθήθηκαν» από το ΔΝΤ […] Παρά τις πολυάριθμες μελέτες του ΔΝΤ που προσπαθούσαν να αποδείξουν το αντίθετο, η φτώχεια αυξήθηκε στις χώρες αυτές και οι προϋπάρχουσες μεσαίες τάξεις προλεταριοποιήθηκαν.

Το ζήτημα για την πολιτική εξουσία που περικόπτει κοινωνικές δαπάνες καθ’υπαγόρευσιν του ΔΝΤ είναι πώς θα αποφύγει λαϊκές αντιδράσεις. Ενας τρόπος περιγράφεται παρακάτω:

Οταν μειώνουμε τις δαπάνες πρέπει να προσέχουμε να μη μειώσουμε και την ποσότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας – έστω και αν η ποιότητα πέσει. Π.χ. μπορούμε να μειώσουμε τις πιστώσεις για τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια· θα ήταν όμως επικίνδυνο να μειώσουμε τον αριθμό των μαθητών και των φοιτητών. Οι οικογένειες θα αντιδράσουν βίαια αν τους στερήσουμε το δικαίωμα να γράψουν το παιδί τους στο σχολείο. Δεν θα αντιδράσουν όμως σε μία σταδιακή επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σιγά σιγά το σχολείο μπορεί να ζητήσει από τους γονείς να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι μία σχολική δραστηριότητα ή να την καταργήσει. Αυτό δεν πρέπει να γίνει όμως συγχρόνως και στο διπλανό σχολείο αν θέλουμε να αποφύγουμε τη γενικευμένη δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

Το πρωτότυπο κείμενο του B. Conte (γαλλικά) [το αλίευσα εδώ]. Το κείμενο περιέχει εκτενή αποσπάσματα – όπως αυτό με τις περικοπές στην παιδεία που παραθέτω – από έκθεση του ΟΟΣΑ του 1996 (γαλλικά), η οποία δίνει χρήσιμες συμβουλές στους πολιτικούς που θέλουν να καταργήσουν το κοινωνικό κράτος. Μία τελευταία συμβουλή:

Η σύγκριση δικατορικών και δημοκρατικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική το 1981-82 δείχνει ότι στα στρατιωτικά καθεστώτα οι ταραχές είναι πολύ σπανιότερες.

14 thoughts on “Η μετατροπή της Ευρώπης σε τρίτο κόσμο αρχίζει από την Ελλάδα

 1. Παράθεμα: πώς να αποφύγεις τη λαϊκή δυσαρέσκεια | Herr K.

 2. Αθλιε, γεια.
  Η εκθεση συντάχτηκε με βάση την εμπειρία από εφαρμογή των γνωστών μέτρων σε χώρες της Αφρικής και Λ. Αμερικής. Σύντομα θα μεταφράσω εκτενέστερα αποσπάσματα, διότι είναι πραγματικά χρυσωρυχείο πληροφοριών.

 3. καλημέρα, Herrk
  Nαι, όντως προτείνει το κακό με δόσεις. Θυμήθηκα απλώς το Μακιαβέλι, με την ευκαιρία έχει γράψει ο Γκράμσι σχετικά με το Μακιαβέλι, αν το βρίσκαμε σε pdf…
  Kαλή συνέχεια!

 4. Παράθεμα: Ο ωμός τσελεμεντές του ΔΝΤ για συντριβή υπόδουλων λαών (Christian Morrisson’s “The Political Feasibility of Adjustment”) | OMADEON

 5. Παράθεμα: Τεχνικές εξαπάτησης από τον ΟΟΣΑ! » Αρχαία Ιθώμη

 6. Παράθεμα: Know your enemy-τακτικές των διεθνών τραπεζιτών(δες ΔΝΤ)και των υποτελών κυβερνήσεων για αποτελεσματική καταπίεση! « M4trix87 Κανείς δεν είναι περ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s