Διαφθορά ιατρικού κλάδου (Ελλάδα 2010)

Για τη διαφθορά στον ιατρικό κλάδο γράφει ο Ι. Παπαδόπουλος στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (11.09.2010). Αποσπάσματα:

Πολύ μεγάλο μέρος του ιατρικού πληθυσμού λεηλατεί (στον βαθμό που ο καθένας μπορεί και έχει δυνατότητες) τα ασφαλιστικά ταμεία και την ίδια την πατρίδα (αν η λέξη έχει πια κάποιο νόημα). Η λεηλασία αυτή όμως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή ή ανοχή ενός μεγάλου μέρους υπαλλήλων (κρατικών και μη), καθώς και εποπτικών μηχανισμών, στους οποίους περιλαμβάνονται ιατρικοί σύλλογοι και επιστημονικές εταιρείες. Αυτό ξεχνιέται συστηματικά και σκόπιμα. Πέντε παραδείγματα δείχνουν διαφορετικές πτυχές του προβλήματος.

1 Πλήρης αδιαφορία για τους θεσμούς (η λεηλασία τεκμηριωμένη από το 1988)

Το 1988 διενεργήθη μελέτη στο ΙΚΑ για το κόστος αρθροπλαστικών (αντικατάσταση αρθρώσεων με τεχνητές). Αξιολογήθηκαν τα τιμολόγια για ασθενείς […] Υπήρχε μια διαφορά της τάξης του 305%! […] και σε τιμολόγια του ίδιου νοσοκομείου. […] Η Εισαγγελία παρενέβη, κατέθεσα 5 (!) φορές στην ανακρίτρια (και η ίδια απορούσε για τις εντολές της Εισαγγελίας), με αποτέλεσμα την παραγραφή.

2 Η εφευρετικότητα φαρμακευτικών εταιρειών (στη διαφθορά γιατρών)

Πρώην άριστος φοιτητής μας, και σήμερα ειδικευμένος και επιτυχημένος γιατρός στην επαρχία, δέχθηκε επίσκεψη από ιατρικό επισκέπτη φαρμακευτικής εταιρείας. Ο τελευταίος τού πρότεινε να συνταγογραφεί φάρμακα της εταιρείας αντί συγκεκριμένης (παράνομης) αμοιβής. Η τακτική αυτή είναι γνωστή τουλάχιστον από το 1960 και οδηγεί τους γιατρούς σε περιττή υπερσυνταγογράφηση, με κύρια συνέπεια όχι μόνο την οικονομική βλάβη των Ταμείων Υγείας, αλλά και σοβαρές βλάβες υγείας, τις οποίες προξενούν τα φάρμακα […] Ο γιατρός μας  αρνήθηκε τα χρήματα. Ηταν τόσο σπάνιο περιστατικό, ώστε μετά από μερικές ημέρες τον επισκέφθηκε ο διευθυντής της εταιρείας και του πρότεινε, εάν φοβόταν την Εφορία, να κατατίθενται τα χρήματα στον λογαριασμό της μητέρας του γιατρού (!), και επειδή εισέπραξε και πάλι άρνηση, πρότεινε την κατάθεση των χρημάτων σε μία off shore εταιρεία. […]

3 Ιδιο φάρμακο, διαφορετική χρήση, διαφορετική τιμή (διαφορά 957%)!

Κυκλοφορεί στην Ελλάδα η δραστική ουσία «υδροξυουρία» με δύο διαφορετικές εμπορικές ονομασίες. […] Το ένα ιδιοσκεύασμα έχει ένδειξη αιματολογικές κακοήθειες και κοστίζει 66,6 ευρώ, ενώ το άλλο (μιλάμε πάντα για την ίδια ακριβώς φαρμακευτική ουσία) έχει ένδειξη τη δρεπανοκυτταρική αναιμία και κοστίζει 636,75 ευρώ […] Αναρωτιέμαι εάν υπουργείο και ΕΟΦ προστατεύουν τις εταιρείες ή τα Ταμεία Υγείας.

4 Στα όρια του εξευτελισμού

Τα οστικά μοσχεύματα είναι τυποποιημένο υλικό, παραγόμενο από εταιρείες, πανάκριβο […] Στην ορθοπεδική κοινότητα  έχει δημιουργηθεί ειδικός όρος για τα μοσχεύματα αυτά: κουβανέζικα μοσχεύματα. Ο όρος, όχι διότι προέρχονται από την Κούβα, αλλά διότι σε πολλές εγχειρήσεις δεν τοποθετούνται στον ασθενή (διότι δεν χωράνε στην πληγή!), αλλά πετάγονται στον κουβά του χειρουργείου, γράφονται όμως στο πρωτόκολλο επέμβασης, ώστε η εταιρεία να πληρωθεί και ο ορθοπεδικός να πάρει τα ποσοστά του (περίπου 20%). […]

5 Οταν ο χρηματισμός γίνεται και έγκλημα

[περιγράφει συγκινητική ιστορία με φακελάκι]

2 thoughts on “Διαφθορά ιατρικού κλάδου (Ελλάδα 2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s