Ο Φ. Τερζάκης γράφει στο «ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ» (πηγή) για την κρίση. Το συμπέρασμά του:
»Διότι οι μάζες αυτές, ας μη γελιόμαστε, παρά την ανώφελη κολακεία τους από θεωρητικούς οι οποίοι στις ημέρες μας τις χρίζουν – ακόμα – κυρίαρχο «λαό» ή – πλέον – δυνητικά επαναστατικό «πλήθος», μοιάζουν να βρίσκονται σε βαθύτερα ληθαργική κατάσταση απ’ ό,τι ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν, απορροφούν άπληστα τις μολυσμένες αξίες των δημίων τους, ακόμα και στο χείλος της κατακρήμνισης ονειρεύονται κάποιου είδους θαυματουργή «έξοδο» που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στον προηγούμενο – κλονισμένο – τρόπο ζωής και στρέφουν με ευκολία τη δίκαιη κατ’ αρχάς οργή τους όχι στους ίδιους τούς δυνάστες τους αλλά σε άλλες ομάδες εξαθλιωμένων, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως αντεκδικητές στον δηλητηριώδη παράδεισο που τους υποσχέθηκαν, και τον οποίον ποτέ δεν θα έχουν. Ιδού η αχίλλειος πτέρνα όλων των ουτοπιών, όλων των ριζικών προγραμμάτων αναμόρφωσης της κοινωνίας: δεν μπορείς να εξαναγκάσεις τις μάζες να δράσουν με τον τρόπο που ονειρεύεσαι γι’ αυτές – σωτηρία με το στανιό, όπως λέμε, δεν υπάρχει… Κι αν είσαι στην ίδια βάρκα μαζί τους, δύσκολα θ’ αποφύγεις τη μοίρα να τις ακολουθήσεις στον βυθό.
Πολύ καλό το συμπέρασμα (και το προηγούμενο κείμενο για τον ΟΣΕ :). Καλημέρα Herr K.
Καλημέρα Coerdia. Κυλάνε όμορφα τα πράγματα εκεί;
» δεν μπορείς να εξαναγκάσεις τις μάζες να δράσουν με τον τρόπο που ονειρεύεσαι γι’ αυτές – σωτηρία με το στανιό, όπως λέμε, δεν υπάρχει…»
θεολογικό αλλά θεολογικά σωστό.
αλλά με τέτοια αντίληψη για την πράξη θα είχε νικήσει ο χίτλερ την εσσδ
Καλησπέρα, Γιάννη. Αρα, τι;
άρα δεν μπορείς να πορεύεσαι πολιτικά με θεολογικές προϋποθέσεις. δηλαδή για την επίτευξη ενός σκοπού ως μέσον πέρα από την πειθώ υπάρχει και η βία. αν δεν την ασκήσει ο χ, θα την ασκήσει κάποιος άλλος.
Εδώ τα πράγματα κυλάνε όμορφα σε γενικές γραμμές με μερικές αρρυθμίες. Καλησπέρα Herr K., ευχαριστώ!