Ο Λ. Βατικιώτης (περιοδικό Nexus, 02.2013) υποστηρίζει ότι οι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων «μόνο επιπλέον δεινα θα προκαλέσουν».
Αναφέρει ότι «στον τομέα των απορριμμάτων οι γερμανικές πολυεθνικές έχουν ήδη προχωρήσει σε επιλεκτικές συνεργασίες με αντίστοιχες μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που αναμένουν σαν μάννα εξ ουρανού τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για την κατασκευή και διαχείριση δέκα μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.»
Για τους διαγωνισμούς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον «η …dream team του πάλαι ποτέ ακμαίου ελληνικού κατασκευαστικού τομέα.»
Ο Λ. Βατικιώτης τονίζει ότι η «απροθυμία της Περιφέρειας Αττικής να ορίσει τις τεχνολογίες και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν είναι εμφανές ότι δημιουργεί τεράστια περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, καθώς δεν θα υπόκεινται σε κανένα περιορισμό£.
Υπενθυμίζει δε τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης (2008), η οποία αξιολογούσε το τότε προτεινόμενο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στο νομό Αττικής, εικάζοντας ότι μπορεί να επιλεγεί ένα με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Τα κυριότερα πορίσματα της τότε μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης (του Α. Οικονομόπουλου):
Το προωθούμενο σύστημα επεξεργασίας δεν είναι ορθολογικό διότι:
1. Έχει πρόβλημα συμβατότητας με την Οδηγία 2008/98.
2. Είναι εξαιρετικά δαπανηρό σε σύγκριση με το σύστημα επεξεργασίας που προκύπτει από τις μελέτες του ΠΚ μια και απαιτεί 5,6 φορές μεγαλύτερες επενδύσεις.
3. Δεν είναι περιβαλλοντικά φιλικό και σίγουρα δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό.
4. Απαιτεί αυξημένο χρόνο ολοκληρωμένης εφαρμογής.
5. Αποκλείει τη δυνατότητα υλοποίησης από την τοπική αυτοδιοίκηση.