Όταν η «Αριστερά» της Κύπρου Αγκάλιασε τον Ιμπεριαλισμό και τα Χρήματα του

άρθρο που δημοσιεύτηκε στο indymedia Κύπρου

Πολύ συχνά στην καθημερινότητα γινόμαστε δέκτες παραπόνων καλών λαϊκών ανθρώπων που προέρχονται από τις τάξεις τις αριστεράς για την κριτική που ασκούμε στην ηγεσία και τη νομανκλατούρα της. Φίλοι, συνάδελφοι, συμπολεμιστές, αγαπημένα πρόσωπα, συχνά πληγώνονται από την κριτική μας και θυμώνουν μαζί μας κυρίως για τους όρους ΔΗΣΑΚΕΛ και ψευδοαριστερά που χρησιμοποιούμε […] Μέσα από μία ιδεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας πιστεύουν ότι η ηγεσία του κόμματος και η νομενκλατούρα του διαφέρουν από τους ανάλογους τους της «Δεξιάς». Δυστυχώς η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

[…] Στις 29 Φεβρουαρίου 2008 λίγες μέρες μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ronald L. Schilcher  στέλλει ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πόσο κομμουνιστής είναι ο Χριστόφιας;»

Μέσα στο τηλεγράφημα ο αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι:

«Σε συζητήσεις με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και οικονομολόγους διάφορων πολιτικών προσανατολισμών, αλλά κυρίως δεξιά από το κέντρο όλοι συμφώνησαν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας είναι κομμουνιστής μόνον κατ’ όνομα και ότι κατ’ ακρίβεια οι οικονομικές του θέσεις είναι πιο κοντά σε αυτές των βορειο Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών».
Και συνεχίζει διασκορπίζοντας τις ψευδαισθήσεις:
«Πολλοί τονίζουν επίσης ότι το ίδιο το ΑΚΕΛ έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία δε θα ήθελε να βλαφτούν και τα οποία συμπεριλαμβάνουν τον έλεγχο της μεγαλύτερης εκδοτικής εταιρείας (Printco), ένα μεγάλο καφεκοπτείο (Λαϊκό), μία οινοβιομηχανία (ΛΟΕΛ) και μία ομάδα ταξιδιωτικών γραφείων».
[…] Συναντηθήκαμε με τον Πάμπη Κυρίτση, βουλευτή του ΑΚΕΛ και γενικό γραμματέα της ΠΕΟ – την συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ – για να πάρουμε τη δική του άποψη για το πώς θα υλοποιηθεί η πολιτική Χριστόφια».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ λοιπόν έχει συναντήσεις με τον πρέσβη των ΗΠΑ. Κατά τα άλλα «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός»…  Ο Πάμπης Κυρίτσης λοιπόν ανέλυσε στον πρέσβη την πολιτική του «κομμουνιστή» προέδρου και του κόμματος του στον ανθύπατο του ιμπεριαλισμού καταλήγοντας ότι:

«Πιστεύουμε στην Οικονομία της Αγοράς» [6].

Πόσον καταπληκτικές είναι οι αποκαλύψεις της διασύνδεσης του ΑΚΕΛ μέσω της ΠΕΟ με την πρεσβεία; Πόσο δομική είναι άραγε αυτή η σχέση ώστε ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ να πηγαίνει για να δώσει εξηγήσεις στον ανθύπατο της αυτοκρατορίας; Πόσον μας περιπαίζουν;

Βέβαια οι διασυνδέσεις της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ με τον ιμπεριαλισμό δε σταματούν στο επίπεδο των συναντήσεων και της ανταλλαγής «αμοιβαίων πληροφοριών». Οι «σύντροφοι» χρηματοδοτούνται για τις καλές τους υπηρεσίες και τη προώθηση της διζωνικής λύσης!

Όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο μας άρθρο:

«Ο χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο κινούνται ουσιαστικά υπό κάλυψη. Ο ουσιαστικός και κύριος όγκος των χρημάτων προέρχεται από δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία. Εδώ είναι σημαντικό να σημειώσουμε το παράδοξο της παρουσίας δύο συμμάχων της κατοχικής δύναμης ως παικτών που προωθούν τη «λύση».
Οι χρηματοδοτήσεις υλοποιούνται μέσω της USAID και κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ και της UNDP, στην περίπτωση των χρημάτων από τις ΗΠΑ και κάτω από τις ομπρέλες των EEA grants και του οργανισμού PRIO, στην περίπτωση της Νορβηγίας. Και είναι πολλά τα λεφτά» !

Η ΠΕΟ καθώς και άλλες οργανώσεις που συνδέονται με το ΑΚΕΛ βρίσκονται στο μισθολόγιο αυτών των χρηματοδοτήσεων.

[…]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s