Η μόρφωση δεν θα γλιτώσει τους Δυτικούς

To ιστολόγιο Αφορμή δημοσιεύει πρόσφατο άρθρο της αγγλικής εφημερίδας Guardian (28.02.2011): «H γυμνή αλήθεια: Η μόρφωση δεν πρόκειται να γλιτώσει τους δυτικούς από το να γίνουν φτωχότεροι» (μτφ: Α. Κοσυφολόγου). Αποσπάσματα:

H ειδικευμένη εργασία θα πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλο τον κόσμο. Η μείωση στους μισθούς της μεσαίας τάξης, καθώς και στην ικανοποίηση από την εργασία, είναι μόνο η αρχή.

Είμαστε εξοικειωμένοι με την ανάθεση εργασιών «λευκού κολάρου» ή αλλιώς γραφείου, όπως η καταχώρηση στοιχείων. Αλλά τώρα η δουλειά γραφείου ξεπερνιέται επίσης. Η ανάλυση ακτινών χ, η σύνταξη νομικών συμβολαίων, τα φοροτεχνικά, η αναζήτηση τραπεζικών πελατών, ακόμη και ο σχεδιασμός βιομηχανικών συστημάτων είναι παραδείγματα ειδικευμένων δουλειών που πρόκειται να «ανοίξουν». Ακόμη και η διδασκαλία δεν είναι στο απυρόβλητο: την προηγούμενη χρονιά ένα δημοτικό σχολείο στο βόρειο Λονδίνο προσέλαβε μαθηματικούς στην Ινδία για να προσφέρει ατομική διδασκαλία μέσω διαδικτύου.

Οι νεοφιλελεύθεροι … υπέθεσαν ότι η «διανοητική εργασία» θα συμπεριλαμβάνει πάντοτε την προσωπική αυτονομία, την δημιουργικότητα, την ικανοποίηση από την εργασία στην οποία είχαν συνηθίσει οι μεσοαστοί. Δεν κατάλαβαν ότι όπως η βιομηχανική επανάσταση επέτρεψε στη χειρωνακτική εργασία να τυποποιηθεί, έτσι και η ηλεκτρονική επανάσταση την ίδια μοίρα επιφυλάσσει σε αρκετά επαγγέλματα.

Το πρωτότυπο κείμενο (και εκτενής διάλογος για το άρθρο): Peter Wilby, The awful truth: education won’t stop the west getting poorer

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s